KONCEPTET BMW iX FLOW

EN BMW, DER SKIFTER FARVE MED ET TRYK PÅ EN KNAP.

KONCEPTET BMW iX FLOW FEATURING E INK.

BMW præsenterer en mulig fremtidig teknik, der bruger digitalisering til at tilpasse bilens eksteriør efter dine ønsker i form af konceptet BMW iX Flow featuring E Ink, som blev afsløret på Consumer Electronics Show (CES) 2022.

Læs mere
EN BMW, DER SKIFTER FARVE MED ET TRYK PÅ EN KNAP.KONCEPTET BMW iX FLOW FEATURING E INK.

BMW iX FLOW FEATURING E INK.

Farveskiftene muliggøres af en specialudviklet foliering, der er præcist tilpasset konturerne på BMW iX. Når overfladen stimuleres af elektriske signaler, producerer den elektroforetiske teknik forskellige pigmenter til overfladen, hvilket gør, at eksteriøret ændres til den ønskede farve. Indtil videre gråt, hvidt og sort.

Den innovative E ink-teknik giver helt nye muligheder for at tilpasse bilens udseende. Alt fra førerens æstetiske smag, vejrforholdene eller endda funktionelle behov kan styre de valg, der træffes. BMW udvikler fortsat teknikken, så dette niveau af personlig tilpasning kan opleves i både eksteriør og interiør på fremtidige produktionsbiler.
BMW iX Flow med E Ink

SÅDAN VIRKER TEKNIKKEN

Elektroforetisk farvelægning er baseret på en teknik udviklet af firmaet E Ink og er måske bedst kendt fra skærmene på tablets. Folieringen på BMW iX Flow featuring E Ink er opbygget af flere millioner mikrokapsler med en diameter svarende til tykkelsen af et hår. Hver mikrokapsel indeholder negativt ladede hvide pigmenter og positivt ladede sorte pigmenter. Indstillingerne bevirker, at de hvide eller sorte pigmenter stimuleres gennem et elektrisk felt, som får dem til at samle sig på overfladen af mikrokapslerne og giver bilen den ønskede fremtræden og farve.

For at opnå denne effekt er et stort antal såkaldte Electronic Paper Display (EPD) blevet påført med stor præcision på bilens overflade. Generative designprocesser sikrer, at disse displays afspejler bilens karakteristiske konturer og efterfølgende variationer af lyst og mørkt. De generative design-algoritmer muliggør den nødvendige fleksibilitet for at skræddersy EPD-teknikken til bilens design.

Se filmen om arbejdet bag BMW iX Flow, og hvordan farveskiftene foregår.

IKKE BARE ET UDTRYK.

At ændre eksteriørfarven er ikke kun et udtryk for personlighed, smag eller dagshumør, det kan også have praktiske formål.

At mørke og lyse farver har forskellige egenskaber med hensyn til at reflektere sollys og absorbere varme, kan have praktiske fordele. De fleste ved, at hvide overflader reflekterer mere sollys end sorte overflader. Det betyder, at opvarmningen af bilen og kabinen ved stærkt sollys kan reduceres ved, at bilen skifter til en lysere farve. Ved lavere temperaturer kan en mørk farve omvendt få bilen til at absorbere mere varme fra solens stråler. I begge disse scenarier kan farvevalget bidrage til at reducere brugen af varme- og kølesystemer, hvilket igen reducerer brændstof- eller energiforbruget. E Ink-teknikken er i sig selv også meget energieffektiv; i modsætning til displays eller projektorer kræver elektroforetisk teknik ingen energi for at bevare den valgte farve. Der tilføres kun strøm i den korte tid, hvor farven ændres.
BMW iX FLOW med E-Ink
BMW iX FLOW med E-Ink
BMW iX FLOW med E-Ink
"BMW iX Flow featuring E Ink er et avanceret design- og forskningsprojekt og et eksempel på den innovation, BMW er kendt for"
Adrian van Hooydonk, Head of BMW Group Design.
BMW iX FLOW med E-Ink

BMW iX FLOW med E-Ink.

BMW iX FLOW med E-Ink

BMW iX FLOW med E-Ink.

BMW iX FLOW med E-Ink

BMW iX FLOW med E-Ink.

NYE VALGMULIGHEDER.

Farven på en bil er naturligvis allerede i dag et middel for føreren til at vise sin personlighed. Mulighederne for BMW biler dækker et bredt farvespektrum, og hvert år kommer der nye varianter til, der afspejler modellernes karakter og sætter nye trends inden for eksteriørdesign. Udviklede teknikker, som den i BMW iX Flow, åbner en ny verden af valgmuligheder med en hidtil uset følelse af frihed. Eller som Stella Clarke, projektleder for BMW iX Flow, udtrykker det: "Dette giver føreren frihed til at udtrykke flere forskellige sider af sin personlighed eller endda sin holdning til forandring og til at omdefinere dette, hver gang han/hun sætter sig ind i bilen. Ligesom med mode eller opdateringer på sociale medier bliver bilen et udtryk for forskellige sindstilstande og omstændigheder i livet".
BMW iX Flow med E Ink
BMW iX Flow med E Ink

ABONNER PÅ VORES NYHEDSBREV.

Gå ikke glip af nyheder om vores biler og kommende tekniske innovationer; sørg for at abonnere på vores nyhedsbrev, og vær først med det seneste fra BMW verdenen.

Læs mere
BMW iX

BMW iX – VORES FULDELEKTRISKE PIONER.

Vores fuldelektriske pioner lader ingen uberørt. Her kan du læse mere om alt fra beregning af rækkevidden, detaljer om designet, tekniske data og artikler om fx fremstillingen og bilens recirkulerede materialer.