BMW iX1 som kör på gatan i Köpenhamn.

OPDAG NØRREBRO MED RUNE GLIFBERG OG BMW iX1.

OPDAG NØRREBRO MED RUNE GLIFBERG OG BMW iX1.

En af verdens mest bæredygtige byer. Et af de største skateboardingikoner nogensinde. Den nye BMW iX1. Tag med os på en tur igennem Københavns mest hotte bydel, hvor lokalkendte Rune Glifberg, der både er professionel skateboarder, arkitekt og har deltaget ved de olympiske lege, tager os forbi sine lokale helte og rundt i den bydel, de er med til at skabe liv i.

Den verdenskendte skateboarder og københavner Rune Glifberg møder os med et bredt smil, sit karakteristiske hår og højt humør – og en del af årsagen til det høje humør skyldes BMW. I hånden har han nøglerne til den nye BMW iX1, og han er klar til at udforske de mest trendy steder i den by, han elsker så højt.

 

Rune er Danmarks mest vindende skateboarder. For sine talenter fik han tilnavnet ‘The Danish Destroyer’. Han begyndte at stå på skateboard i en alder af 11 og blev professionel som 17-årig. I sin karriere som eliteskateboarder har han vundet X Games to gange – i år 2008 og 2009 – og er en af de karakterer, man kan vælge i Tony Hawks’ Pro Skater PlayStation-spil. Han har været nr. 1 på verdensranglisten for vert (2001) og bowl (2008), og i en alder af 46 år repræsenterede han Danmark i åbningsskateboardingeventen ved OL i Tokyo i 2020.

Læs mere
Kai Langer

En ægte BMW entusiast

Efter at have tilbragt 20 år i USA er danske Rune nu tilbage i sin hjemby København. Sammen med designer Ebbe Lykke har han byarkitektfirmaet Glifberg - Lykke, der tegner skateparker og byrum, der giver mulighed for, at andre mennesker kan blive forelsket i den sportsgren, der har bragt ham rundt i verden i de forgangne over 30 år.

 

I dag sidder han bag rattet i den nye BMW iX1; den nyeste emissionsfrie BMW SAV. Med sit kantede udseende, de blå detaljer, kromkølergrillen og en prægnant hæk er modellen et nyt skud på stammen i det konstant voksende udvalg af elbilsmodeller fra BMW – og med sin muskuløse og samtidig sportslige fremtoning er den klar til at indtage byens gader og stræder med stil.

Læs mere
BMW iX1

Det er på ingen måde Runes første BMW. Han købte sin første BMW, en BMW 328is i 1997, da han boede i USA, og siden da har han ikke kørt i andre bilmærker. Han opremser modeller som fx BMW X5, BMW M5, konceptbiler og mange andre biler i sin bilhistorik, og han har endda kørt BMW på bane på racerbanerne i Californien, da han boede der. Han bliver helt begejstret, mens han fortæller om en tur til Gotland, som han har været på for nylig, hvor han fik lov til at køre i den nye BMW iX M60 på en bane. “Dens køreegenskaber var mindblowing,” siger Rune, inden han afslører, at han blandt sine BMWer p.t. kører i en plugin-hybrid. “Det er med til at retfærdiggøre, at man kører i bil i byen, når man kører på el.”

Læs mere
“København er en meget pulserende by: Hvor end man kigger hen, er folk i gang med et eller andet – er på vej steder hen. Det er i høj grad en levende by.”
Rune Glifberg
BMW iX1

GLIFBERGS STEDER: EN LOKAL GUIDE TIL NOGLE AF DE MEST COOLE STEDER I KØBENHAVN

Vi kører ind på Stefansgade, der er vores første stop på Rune Glifbergs tour de Nørrebro. Det er et ret godt sted at begynde: I foråret 2022 blev gaden valgt som Københavns første grønne trafikvej – en vej, der er lukket for diesel- og benzindrevne biler for at teste mere miljøvenlige transportformer i byen. Så er det godt, at vi kører i en BMW iX1 …

Læs mere

1. CURBSIDE STORIES

Curbside Stories

Stefansgade 12 | @curbsidestories

Med en pladebutik og en butik for upcyclet tøj som naboer og beliggende på en brostensbelagt gade er Curbside Stories et vanskeligt sted at sætte i bås. Butikken, der kun er lidt større end en normal stue med en blå sofa og en bogreol med bøger om kunst og skateboarding, er et kunstgalleri og et sted at hænge ud for bydelens skateboardere og et kreativt hotspot på Nørrebro.

“Jeg valgte dette sted, fordi ejeren René, der er en af mine venner, er en lokal filmproducent og fotograf, og fordi stedet fokuserer på lokale kreative sjæle og kunstnere,” fortæller Rune. “Stefansgade er også en fed gade, og den ligger lige ved Jægersborggade i et af de fedeste områder i København.”

For ejeren René Sascha Johannsen, der er filmproducent, instruktør og skateboarder, og hvis studie gemmer sig bag et tæppe efter selve galleriet, er skateboarding i centrum for stedet.

“Jeg ville skabe et kontor, der også er et kunstgalleri, og jeg ville gerne inddrage de kreative mennesker i skateboardingens univers,” fortæller han. Mange af galleriets udstillinger har været af skateboardere, også den nuværende udstiller, kunstneren Jonas Orlof, aka Bebe Jones/Blosti.

2. PSYCHE ORGANIC & PSYCHE ORGANIC CAFÉ

Psyche Organic og Psyche Organic Café

Jægersborggade 18 & 41 | @Psyche.organic

Et par gader fra Curbside Stories er Jægersborggade epicentret for det hippe Nørrebro, der blev kaldt ‘The World’s Coolest Neighborhood’ af Time Out i 2021. Gaden er spækket med lokale butikker og spisesteder, og der hænger håndlavet strik uden for butikker, mens pelargonier hænger ned fra en zinkpotte ved siden af en træstamme dekoreret i lyst, stribet garn, og luften er gennemsyret af kreativitet.

“Små lokale forretninger er sådan noget, der gør en bydel som denne her cool,” siger Rune. “De får en by til at pulsere og ånde. Jeg elsker alle de små butikker på Jægersborggade, og det, at gaden er forbundet til Superkilen og Assistens Kirkegården for enden af vejen.”

Vi standser ved Psyche Organic, der er en butik med speciale i olivenolie, hvor en ansvarligt og bæredygtigt etos er i højsæde, og hvor der takket være ejeren Theophilos Constantinou også er en forbindelse til skateboarding.

“Theo er en amerikaner i København, og vi har fælles skatervenner i New York,” fortæller Rune. “Jeg kan godt lide, at han rykkede alt op med rode i USA, fordi han gerne ville sælge økologisk olivenolie fra Grækenland her. Det er en lokal forretning med et internationalt islæt – og så er det økologisk, og olivenolien smager fantastisk.”

Lidt længere nede ad vejen har Psyche Organic også en café, hvor der bliver serveret lækker, lokal økologisk mad i et lokale med moderne kunst af fx Noah Becker.

3. URBAN 13

Urban 13

Under Bispeengbuen, Bispeengen 20 | @urban13.dk

Det er svært at forestille sig et bedre sted at udforske i en BMW iX1 end Urban 13. På Ydre Nørrebro er dette kreative rum under den hævede vej Bispeengbuen indrettet som et eksperimenterende bylaboratorium, hvor man som enkeltperson kan få store ting til at ske. Foran os spiller en teenagedreng med sin basketball, og cyklisterne er på vej hjem fra arbejde med blomster i cykelkurven, mens der er gang i et foto-shoot med street fashion på en basketballbane.

Plakater med bands og reklamer for skateboardfestivaler og kommende koncerter pryder betonsøjlerne inklusive en søjle med teksten: “When life gets hard, go harder, but enjoy it at the same time.” Og det opsummerer meget godt den københavnske tilgang, der ikke er ‘go big or go home’, men at få succes, mens man trives med det, man gør.

“I København er man god til at integrere aktiviteter i nogle regulære byrum og omdanne gamle steder, så de får et nyt formål,” siger Rune og nævner Urban 13 som et fantastisk eksempel på innovativ byplanlægning. “Der er en masse nytænkning og mange kreative måder at gå til byplanlægning her. Jeg havde et projekt i Høje Taastrup, hvor vi lavede et åbent vandafløb, som man kunne skate i. Når regnvandsafløbet ikke bliver brugt til bortledning af regnvand, kan man stå på skateboard i det.”

4. CIRCUS CIRCUS

Circus Circus

Guldbergsgade 16 | @circuscircus.dk

Hvis CPH Open er byens skateboardevent, er Circus Circus skateboardshoppen. Den rød- og hvidstribede butik gør mere end at minde en smule om et cirkustelt, og butikken styres af sprechstallmeister Mischa Gundmann, der er en af Runes gamle venner. Indenfor har butikken, der er fordelt over to rum, alt lige fra en 90'er boombox og en dukke af Snoop Dogg i originalindpakningen til en disk fyldt med trucks og hjul og en væg med boards inklusive et, der er printet med Runes pixelerede ansigt.

“Vi er her, fordi Mischa er en af mine gamle venner, og Circus Circus er den bedste skateshop på Nørrebro,” siger Rune. “Jeg kommer her for at få ordnet mange forskellige ting – de sælger Flip-boards, som jeg repræsenterer, og jeg får også sendt pakker hertil.”

Ud over at være Runes uofficielle postkontor er det en populær butik og en magnet for skateboardere, hvor byens skateboardtalenter in spe får råd og vejledning, mens de kæmper for en dag at kunne vinde trofæer og titler i X Games og andre konkurrencer. Med sin passion for at løbe på skateboard og som en højt respekteret person i skateboardkredse er Mischa som en mekaniker. “Det er ligesom at bygge en bil,” fortæller han, “du er nødt til at vide, hvordan alle delene arbejder sammen. Og når alt kommer til alt, så drejer skateboarding i København om én ting: fællesskabet. Og her er Rune kongen.”

5. BEVAR’S

Bevar’s

Ravnsborggade 10B | @bevars.dk

Efter et besøg i Elmegade, hvor Carhartt, som er en af Runes yndlingsbutikker, har hjemme, er vores sidste stop på Bevar’s på Ravnsborggade.

Denne hyggelige og lokale restaurant er placeret perfekt væk fra den mere larmende Nørrebrogade, og tæt på Dronning Louises Bro, der er som et fluepapir om sommeren. Det er et indbydende sted med en skiftende menu med fokus på dansk mad og et vinkort, der omfatter naturvine. Med andre ord vine der i videst mulige omfang er produceret uden tilsætningsstoffer og uden komplekse økologiske processer. Ejer Lau Guldbrand Dalgaard ønskede at skabe noget uprætentiøst, en slags kvarterstue, hvor folk kunne arbejde i dagtimerne, spise god mad om aftenen og blive til ud på de små timer i weekenden.

“Her i gaden lå der for 10 år tidligere mange gamle vintage-butikker og genbrugsbutikker,” fortæller Rune. “Det var sådan et sted, hvor man kunne gå ind i en baggård og finde en møbelbutik. Men nu er der rykket flere og flere restauranter og caféer ind, og der er kommet meget mere liv i gaden. Gaden er blevet utroligt cool.”

Fälgarna

NYTÆNKNING OG INNOVATION: KØBENHAVNS FEDESTE BYDEL

Da vores rundvisning er ved at nå til vejs ende, kører vi hen over Dronning Louises Bro og tilbage til BMWs hovedsæde – igen er det Rune, der sidder bag rattet. Endnu en gang smiler han sit karakteristiske smil.

 

“Den har været fed at køre i,” siger han, da han bliver spurgt, om bilen har levet op til hans forventninger. “Den ser fantastisk ud udefra – den er meget enkel og markant i sit design. Den føles lille og adræt, men den ser større ud, end den er, og med et beslutsomt og barskt udtryk. Det har været nemt at parkere den, og det har været en dejlig bil at komme rundt i byen i.”

Læs mere
Rundtur Nørrebro

Solen er ved at gå ned i København, og gadelamperne tændes langs byens veje. Denne rundtur på Nørrebro har givet os et fantastisk lokalt indblik i en by, hvor nytænkning, bæredygtighed og innovation vægtes højt, og hvor følelsen af fællesskab er vigtig. Så hvis du mangler en turguide, der kender stedet som sin egen bukselomme – lige fra design og stil eller grøn livsstil, lokale drivkræfter og BMW venlige veje, så kender vi fyren …

_____

Forfatter: Laura Hall; Kunst: Shin Miura, Madita O’Sullivan; Billeder: Lasse Bech Martinussen

Læs mere
Including of /content/bmw/marketNORDICS/bmw_se/sv_SE/publicPools/teaser-pool/medium-teasers/bmw-stories/jcr:content/par-2col1/mediumcontentteaser_1468087411 failed
Including of /content/bmw/marketNORDICS/bmw_se/sv_SE/publicPools/teaser-pool/medium-teasers/i4-2020/jcr:content/par-2col1/mediumcontentteaser__20552051 failed